Herkenning van pijn en/of ziekte
Hoe akelig het ook is om te zien dat je dier pijn heeft, het is een middel om op tijd maatregelen te kunnen nemen.
Spreekbeurt/werkstuk ‘Een gelukkig konijn’
Een konijn in huis
Wil je heel graag een konijntje als huisdier en mag het van je ouders? Lees samen goed door wat je moet doen om je konijnen gelukkig en gezond te houden, voor je ze in huis neemt, zodat je weet waar je aan begint. Zoals: neem er altijd twee, want één konijn alleen is meestal ongelukkig.
Introductie van honden, katten en konijnen
Heb je besloten een huisdier te nemen, dan komt daar veel bij kijken. Je wilt je dier een fijne leefomgeving bieden, met goede voeding, een warme mand, een zacht kleedje of een ruim en schoon hok. Als je al een of meerdere huisdieren hebt, dan komt daar ook een koppeling met goede voorbereiding bij, want het is wel zo fijn als je huisdieren het met elkaar kunnen vinden.
Het gebit van een konijn
Het melkgebit van een kitten bevat 16 tanden en kiezen; er ontbreken nog enkele kiezen. Na het wisselen (drie tot vijf weken na de geboorte) bestaat het blijvende gebit uit 6 tanden en 22 kiezen.
Zowel in de boven- als in de onderkaak bezit het volwassen konijn twee grote snijtanden. Achter de snijtanden in de bovenkaak bevinden zich nog eens twee kleinere stifttanden, die als extra snijtandjes dienen. Tussen de snijtanden en de kiezen zit enige ruimte, doordat konijnen geen hoektanden hebben.
Wat zien de ogen van een konijn?
We zijn gewend om naar de wereld te kijken vanuit ons eigen perspectief. Misschien gaan we er vanuit dat ons konijn de wereld om zich heen op dezelfde manier bekijkt. Is dat ook zo?
Bij veel konijnenhouders komen vragen naar boven als:
Er worden veel vragen gesteld, om u op weg te helpen en misschien wel een antwoord op uw vraag te geven, hebben we hier de meest gestelde vragen + antwoorden opgeschreven. Binnenkort zal dit gedeelte uitgebreid worden.
Net als de meeste dieren maken konijnen gebruik van lichaamstaal om te communiceren. De stand van de oren en de houding van het lichaam zijn signalen die ons iets vertelen over zijn gemoedstoestand en intenties. Voor een goede relatie met uw konijn is het dan ook zeker belangrijk dat u zijn ‘taal’ leert herkennen. Zo leert u hem zo begrijpen, en kunt u beter inspelen op zijn gedrag. Een echt samenspel tussen u en uw konijn wordt mogelijk.
Konijnen moeten als prooidier hun uiterste best moeten doen om zo weinig mogelijk op te vallen in hun omgeving. Konijnentaal is dan ook behoorlijk subtiel als we het bijvoorbeeld vergelijken met een hond of kat. En hoewel geluiden ook zeker deel uitmaken van konijnentaal, communiceren konijnen voornamelijk middels lichaamstaal. Vooral de oren van uw konijn vertellen u veel. Een konijn met rechtopstaande oren is dan ook iets makkelijker te lezen dan een hangoorkonijn.